Liikunnanohjaajaksi opiskeleva thai-nyrkkeilyohjaaja Jan Salminen löysi oppisopimusajan ulkomaanvaihtopaikan Espanjasta tarkoituksenaan saada oppia sikäläisestä thai-nyrkkeilyn kulttuurista.

Liikunnanohjaajaksi opiskeleva thai-nyrkkeilyohjaaja Jan Salminen löysi oppisopimusajan ulkomaanvaihtopaikan Espanjasta tarkoituksenaan saada oppia sikäläisestä thai-nyrkkeilyn kulttuurista.

- Halusin asumaan Malagan itäpuolelle, koska länsipuolella on suomalaisyhdyskunta. Tällä tavoin pääsi suoraan espanjalaisen kulttuurin ytimeen.

Liikkumista varten Jan vuokrasi lentokentältä auton. Työskentelypaikka Muay Thai School Malaga sijaitsee aivan Malagan keskustassa, jonne autolla pääsi kulkemaan hyvin 15 kilometrin päässä sijaitsevasta asunnosta.

Auton vuokra 200 euroa kuussa on kohtuullinen, mutta pysäköinti tuotti hankaluuksia, vaikka paikoitus tehtiin paikallisten antaman esimerkin mukaan. Auto vietiin kahteenkin otteeseen hinauksella pois. Toisella kerralla lisäkustannus oli 70 ja toisella se nousi pariinsataan.

- Paikalliset sanoivat, että se johtui vuokra-autotarrasta takaikkunassa.

Aamupäivällä salilla vedettiin kahden tunnin treenit ja illalla vielä toinen mokoma. Välissä pidettiin siestaa.

- Treenit olivat tosi kovat. 2,5 tuntia aivan sairasta rääkkiä. Omasta huippu-urheiluajasta ja –kunnosta on kuitenkin aikaa.

Päiväkirja tehdyistä treeneistä ja espanjalaisesta opetustyylistä tuli uutta ajattelutapaa omille kursseille Thaiboxing Gym Turkuun. Aiempaan verrattuna alkeiskurssilla on vähemmän tekniikkaopetusta.

 - Suomessa opetetaan tekniikoita tarkkaan. Espanjassa tehdään kovaa, eikä tekniikasta niin välitetä. Tärkeämpää on määrä kuin laatu. Meillä on alkeiskursseilla usein toimistotyöntekijöitä, jotka haluavat mieluummin tyhjentää päänsä ja nostaa kuntoaan. Silloin voi tekniikka jäädä vähemmälle eikä luentotyyli toimi. Urheilijoille tarvitaan tietysti enemmän tekniikkaoppeja, pohtii Jan.

Thaimaassakin alan saloja opiskellut Jan sanoo, että thaimaalainen tapa eroaa suomalaisesta siinä, että se on rennompaa. Silti yhtä tekniikkaa hiotaan kerta toisensa jälkeen.

Kulttuurinvaihto onnistui myös toisin päin. Salinpitäjä Juan Espanjassa oli kertonut facbookissa suomalaisesta vierailijasta, jolloin harjoituksiin tuli selvästi enemmän ihmisiä.

Janin liikunnanohjaajakurssi järjestetään Lohjalla Kisakallion urheiluopistossa, jossa on paljon esimerkiksi tanssia, lihastuntemusta ja anatomiaa sekä ravintopuolen asioita. Uusia ideoita saa myös muilta mukana olijoilta.