Opiskelijamme kertovat miten he ovat päätyneet oppisopimukseen, ja miten se toimii.

Oppisopimuksella voi kouluttautua jopa 160 ammattiin. Turussa on tehtiin sopimuksia viime vuonna yli 1000. Logistiikka, nuoriso-alan ohjaaja, yrittäjän tutkinto ja rakennusala ovat esimerkkejä töistä, joissa opitaan työmailla ja koulutusta pystytään räätälöimään. Koulutusta ei pidetty lainkaan byrokraattisena.

Haba kasvaa rakennustöissä

Lukion jälkeen Riina Pääkkönen halusi tehdä fyysisiä töitä ja rakennusala tuli tutuksi poikaystävän kautta. Työllistyminen oli myös takuuvarmaa. Käytännön syistä koulutus vaihtui oppisopimukseen Oripään Rakennukseen.

Raha kannusti, että saan pidettyä bemarin kunnossa, virnistää Riina, jolla on harrastuksena autot.

Siron oloisesta ja nuoresta Riinasta ei ihan heti uskoisi, että hän on pesunkestävä rakennustyöntekijä ja vielä betonimuottivaluissa. Vaikka hän kokee, että betonirakentaminen ei ole aivan ”mun juttu”, niin tutuksi on tullut perustusten teko pienkerrostaloon.

Onko työ raskasta?

- On mutta haba kasvaa, kroppa voi hyvin ja uni maistuu. Työmaalla pärjääminen ei katso sukupuolta. Pidän raskaana enemmän sellaista työtä, josta en pidä, vakuuttaa Riina.

Tulevaisuudessa hän haluaa hankkia lisää bemareita, mutta myös koulutus on tärkeää.

- Kouluttautuminen parempipalkkaiseen työhön. Vielä on avoinna mitä se olisi. Materiaalien kierrätyksessä ja hukkamateriaalin oikeassa käsittelyssä olisi vielä paljon kehitettävää. Se kyllä kiinnostaa.

Oppisopimukseen haluavalle Riina antaa kolme vinkkiä.

- Reipas asenne, muista kysellä, uskalla kokeilla ja tehdä. Pärjäät kyllä, tsemppaa Riina.

Omat kokemukset veivät nuoriso-alalle

Kai Ratilainen on suorittamassa nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajan perustutkintoa Kanneljärven opistossa. Varsinainen työpaikka on Turun Nuorisotoimessa, jossa hän on kiertänyt useissa eri toimipisteissä ja kouluissa. Kauppakeskus Hansassa hän on ollut ohjaajana keskimäärin 1-2 pv/viikossa, jossa parhaimmillaan käy jopa 200 nuorta illassa.

- Olen kohdannut nuorisoa laidasta laitaan ja pystyn suhtautumaan hyvin nuoriin oman kokemukseni takia. Kaikilla ei ole sellaista lähtökohtaa, josta voisi ponnistaa eteenpäin ilman ongelmia.

Koulupäiviä on kolme päivää kuukaudessa. Opiskelu ja työnteko ovat hyvin tasapainossa.

- Alaa opitaan työn kautta. Työpäivä on enemmänkin kohtaamista, mutta koulussa opitaan menetelmiä. Onnistumista on se kun joku ottaa kontaktin oma-aloitteisesti. Olen kierrellyt monissa kohteissa ja porukka on vaihtunut. Koska olen uusi kasvo, ei aina ole helppoa lähestyä.

Jatkosuunnitelmat ovat vielä hiukan auki, mutta Kai haluaa edelleen syventää osaamistaan ja ajatuksissa on kangastellut Ammattikorkeakoulu.

- Erikoistuminen ja opiskelu yksilöllisempään suuntaan. Erilaisia vaihtoehtoja on, tuumaa Kai.

Sarjaopiskelijalla yrittäjän ammattitutkinto kokoaa opitun yhteen

Riikka Backman suorittaa yrittäjän ammattitutkintoa, mutta pohjalla on monta erilaista koulutusta.  Aiemmin hän on opiskellut myynnin-, liikunnan- ja hierojan ammattitutkinnot, joista myynti ja hieroja oppisopimuksella. Lisäksi hän on suorittanut erilaisia terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä kursseja. Lopulta kaikki nivoutuu yhteen ja tukevat toisiaan. Riikan yritys Voimistaja tarjoaa monipuolisia palveluita kehon huoltoon ja hyvinvointiin.

Oppilaitospäiviä on kerran kuukaudessa, mutta suurin osa tehdäänkin etätyönä ja verkkokursseilla. Opiskelun voi suoraan soveltaa käytäntöön ja yrityksen kehittämiseen.

- Haasteellista on löytää aikaa, mutta täytyy yksinkertaisesti sulkea varauskalenteri joinakin aikoina.

Riikan kolme vinkkiä yrittäjälle opiskeluun liittyvätkin ajan ottamiseen leipätyöstä ja lähteä innokkaasti kokeilemaan.

Riikka on lähdössä kansainvälinen vaihto Espanjaan, jonka oppisopimus mahdollistaa.  Hän haluaa löytää sopivia kohteita/kumppaneita, jotta voi tarjota tulevaisuudessa myös kunto/terveysmatkailua.

Logistiikan ja vinyylien asialla

Jarno Ruohosella on monipuolinen tausta logistiikasta ruotsinlaivoilta. Työkokeilu vinyylien julkaisuun keskittyvässä Svart Recordsissa johti varastotehtäviin. Nyt tähtäimessä on logistiikka-alan perustutkinto oppisopimuksella.

- Vinyylien ympäröimänä on mukava tehdä työtä. Musa soi meillä joskus päällekkäinkin, mutta iltaisin on mukava tehdä hiljaisuudessa. Hienoa olla työssä, josta pitää.

Jarnon esimies on itsekin käynyt logistiikan perustutkinnon oppisopimuksella. Yrityksessä on töissä kahdeksan ihmistä, joista kaksi on varastossa.  Levyjä menee pääasiassa vientiin, joten varastotyötä pystyy myös kehittämään.

Oppisopimus on hänelle helppo tapa mennä eteenpäin. Yrityksille ja yrittäjille Jarno antaa vinkin.